KUALA LUMPUR (KLCC), 23 Mei 2015 – Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI)  mengiktiraf minda-minda cemerlang dalam bidang penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan (R,D&C) dalam majlis khas iaitu Malam Anugerah Inovasi Negara 2015 (AIN 2015). YAB Tan Sri Datuk Haji Muhyiddin Hj Mohd. Yassin, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan Malaysia telah berbesar hati menyampaikan AIN 2015 yang menyenaraikan empat (4) kategori utama, iaitu: 

Bil Jenis Kategori Hadiah (RM)
1 Anugerah Inovasi Produk 50,000
Perkhidmatan 50,000
Akar umbi 20,000
Sekolah 10,000

 

“Tahun 2015 merupakan tahun ke-9 AIN dianjurkan dan telah menerima penyertaan yang menggalakkan daripada pereka cipta di pelbagai peringkat. Ini terbukti dengan penerimaan sebanyak 709 penyertaan (secara keseluruhan) berbanding  hanya 430 penyertaan pada tahun 2014, peningkatan sebanyak 64.9%. Peningkatan ini menunjukkan keupayaan rakyat Malaysia dalam membudayakan inovasi kian menggalakkan”, demikian menurut YB Datuk Dr. Ewon Ebin, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi dalam ucapan alu-aluannya.

Selain daripada AIN 2015, YAB Timbalan Perdana Menteri turut menyampaikan Anugerah Saintis Muda Negara (hadiah bernilai RM20,000.00) dan Anugerah Juruteknologi Negara (hadiah bernilai RM10,000.00) sebagai mengiktiraf sumbangan dan pencapaian mereka dalam memajukan penyelidikan sains, teknologi dan inovasi  (STI) Malaysia.

AIN 2015 yang merupakan acara kemuncak Persidangan dan Pameran Inovasi Kebangsaan 2015 (NICE 2015), bertemakan Melewati Inovasi (Beyond Innovation), 21-23 Mei 2015 turut memperlihatkan kesudian YAB Timbalan Perdana Menteri menyerahkan Baju Panas Student on Ice : Arctic Expedition 2015 kepada dua pelajar dan seorang guru dari negeri Terengganu dan Maktab Rendah Sains Mara yang akan menyertai ekpedisi pendidikan ke benua Artik melalui program Students on Ice bermula daripada 27 Julai sehingga 10 Ogos 2015. Program ini dianjurkan oleh Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM) dan MOSTI dengan kerjasama kerajaan Negeri Terengganu juga Majlis Amanah Rakyat (MARA).

 

PEMENANG-PEMENANG ANUGERAH INOVASI NEGARA

ANUGERAH JURUTEKNOLOGI NEGARAENCIK ADZ JAMROS BIN RAZALIDARIUNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS (UTP)
ANUGERAH SAINTIS MUDA NEGARAPROF. MADYA IR. DR. SHARIFAH RAFIDAH BINTI WAN ALWIDARIUNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM)
ANUGERAH INOVASI NEGARA
KATEGORI SEKOLAH KOLEJ TUNKU KURSHIAHDengan Tajuk Projek, SPIXHAUST
KATEGORI AKAR UMBI ENCIK MOHD ASRI BIN DOLAHDengan Projek, AUTO EZ TREX
KATEGORI PERKHIDMATAN HOSPITAL PASIR MAS, KELANTANDengan Projek, PENAMBAHBAIKAN TEKNIK PEMERIKSAAN X-RAY VETEBRA LUMBAR DI ATAS TROLI
KATEGORI PRODUK ECLIMO SDN. BHD.  Dengan Projek, ELECTRIC SCOOTER ES11 POWERED BY LITHIUM BATTERY PACK WITH IN WHEEL MOTOR

 

ANUGERAH INOVASI NEGARA 2015 (AIN 2015) : PENGIKTIRAFAN MINDA-MINDA CEMERLANG DALAM BIDANG PENYELIDIKAN, PEMBANGUNAN DAN PENGKOMERSILAN (R,D&C)

« Kembali ke galeri: ANUGERAH INOVASI NEGARA 2015 (AIN 2015) : PENGIKTIRAFAN MINDA-MINDA CEMERLANG DALAM BIDANG PENYELIDIKAN, PEMBANGUNAN DAN PENGKOMERSILAN (R,D&C)

KUALA LUMPUR, 23 MEI 2015 – Buat julung kalinya, Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM) dan Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi dengan kerjasama kerajaan Negeri Terengganu dan Majlis Amanah Rakyat (MARA) akan masing-masing menghantar dua pelajar dan seorang guru dari negeri Terengganu dan Maktab Rendah Sains Mara untuk menyertai ekpedisi pendidikan ke benua Artik melalui program Students On Ice yang akan bermula dari 27 Julai sehingga 10 Ogos 2015. Program ini juga telah mendapat sokongan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Seramai lebih 100 peserta yang terdiri daripada pelajar sekolah menengah dari seluruh dunia dan staf sokongan yang terdiri daripada saintis, guru dan krew akan mengambil bahagian dalam ekspedisi ini. Ini ialah satu usaha berterusan pihak-pihak terlibat dalam membuka ruang integrasi antarabangsa melalui program pendidikan sains polar yang sememangnya bersifat global untuk pelajar-pelajar dan guru-guru Malaysia. Peserta-peserta ekspedidi akan didedahkan tentang isu-isu semasa berkaitan benua Artik terutamanya isu perubahan iklim melalui sesi penerangan, eksperimen, lawatan ke komuniti penduduk Artik, sesi perbincangan berkumpulan dan bengkel-bengkel yang akan diadakan oleh saintis sepanjang ekspedisi ini nanti.

Peserta yang terpilih telah disaring melalui beberapa peringkat, termasuklah melalui Kem Sains Polar. Yang telah diadakan pada 15 hingga 16 Mac 2015 di , Kuala Terengganu. Melalui Kem Sains Polar ini, peserta telah melalui beberapa ujian termasuk kebolehan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris (secara lisan dan bertulis), pengetahuan tentang isu-isu polar, tahap kreativiti dan juga keupayaan fizikal. Guru-guru pula diminta menyampaikan pembentangan tentang rancangan mereka untuk menyemarakkan program-program kesedaran di kalangan pelajar tentang kepentingan Benua Polar.

Senarai pelajar dan guru yang terpilih telah diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan Malaysia,Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Yassin pada Malam Anugerah Inovasi Negara (AIN) 2015 anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi. Turut hadir pada majlis ini ialah Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Dato’ Dr Ewon Ebin,
Pelajar-pelajar dan guru-guru yang terpilih adalah seperti berikut :

i. Ahmad Amirul Farhan bin Zulkifli, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Abdul Malek , Kuala Terengganu,16 tahun, Pelajar
ii. Nurul Izzaidah binti Zulkifli, Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Ampuan Intan,Besut, 16 tahun, Pelajar.
iii. Roszita binti Mat Zin ,Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Ampuan Intan, Besut, 37 tahun, Guru.
iv. Ashraf Hakimi bin Nurulfaizin, Maktab Rendah Sains Mara, Kuala Kubu Bharu, 16 tahun, Pelajar.
v. Raslan Bin Abdul Rahman, Maktab Rendah Sains Mara, Alor Gajah, 16 tahun, Pelajar
vi. Rakesh bin Sala, Maktab Rendah Sains Mara, Gemencheh, 38 tahun, Guru

 

4 PELAJAR DAN 2 GURU MALAYSIA TERPILIH KE EKSPEDISI PENDIDIKAN ARTIK 2015

« Kembali ke galeri: 4 PELAJAR DAN 2 GURU MALAYSIA TERPILIH KE EKSPEDISI PENDIDIKAN ARTIK 2015

SEPANG, 20 Mei – Makmal Metrologi Kebangsaan, SIRIM (NML-SIRIM) bersedia membantu petani mengurangkan kerugian semasa proses penetapan kadar potongan harga berikutan hasil padi dan beras yang lembap melalui kemudahan bahan rujukan Pengukuran Kelembapan Padi dan Beras.

Bahan rujukan kelembapan padi dan beras yang dibangunkan oleh NML-SIRIM ini boleh ditawarkan bagi kerja-kerja menentukur (calibration) dan menentusahkan (verification) meter alat pengukur kelembapan padi dan beras oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Kooperasi.

Perkhidmatan tentukuran kelembapan beras oleh NML-SIRIM juga diperluaskan kepada agensi-agensi yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dengan kualiti padi dan beras negara seperti Beras Nasional (BERNAS), Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Universiti Pertanian Malaysia (UPM), Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), pengilang-pengilang beras, pemborong-pemborong beras dan persatuan-persatuan petani.
Pengukuran kelembapan bagi padi dan beras adalah sangat kritikal kerana kandungan kelembapan akan memberi kesan kepada hasil penuaian, simpanan, hasil pengilangan, dan kualiti beras yang dipasarkan.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Datuk Dr. Ewon Ebin berkata, melalui bahan rujukan Pengukuran Kelembapan Padi dan Beras, urus niaga akan menjadi lebih adil dan menjamin kualiti beras yang diterima oleh pengguna, serta dapat menangani pertikaian harga antara petani dan pemborong.

“Penggunaan meter dan alat timbang kelembapan beras yang telah dilulus, ditentusah dan dimeterai boleh mengembalikan keyakinan dan mengurangkan konflik,” katanya dalam teks ucapan yang dibacakan Timbalan Menteri MOSTI, Datuk Dr. Abu Bakar Mohamad Diah sempena sambutan Hari Metrologi Sedunia di Makmal Metrologi Kebangsaan SIRIM di sini. Turut hadir ialah Ketua Setiausaha MOSTI Dato’ Sri Dr. Noorul Ainur Mohd Nur, Presiden dan Ketua Eksekutif SIRIM Berhad Dato’ Dr. Zainal Abidin Mohd Yusof serta Pengarah International Bureau of Weight and Measure (BIPM) Dr. Martin Milton.

Satu lagi perkhidmatan tentukuran terbaru NML-SIRIM adalah tentukuran bagi Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), yang telah dibangunkan dengan kerjasama Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Sistem perkhidmatan tentukuran yang dibangunkan oleh NML-SIRIM adalah setanding dengan negara-negara maju bagi menjamin ketelusan dan mematuhi keperluan kebolehkesanan pengukuran kepada unit SI seperti yang ditetapkan oleh Akta Sistem Pengukuran Kebangsaan 2007. Sistem ini dapat membantu kerja-kerja tentukuran dan verifikasi terhadap semua sistem AES untuk penguatkuasaan undang-undang oleh JPJ dengan lebih berkesan. Semua kerja-kerja penguatkuasaan oleh JPJ adalah berlandaskan Warta Kerajaan Persekutuan bagi Kaedah-kaedah Pengangkutan Jalan (Kesalahan Yang Dirakamkan Melalui Kamera) 2012.

Perkhidmatan yang sama juga boleh digunakan untuk kerja-kerja kalibrasi sistem rakaman kesalahan memandu melalui kamera yang mungkin digunakan oleh pihak-pihak berkuasa tempatan yang memerlukan kebolehkesanan kepada NML-SIRIM. Di antaranya termasuklah semua majlis perbandaran yang terlibat dalam menjalankan penguatkuasaan undang-undang kepada kenderaan awam.

Presiden dan Ketua Eksekutif SIRIM Berhad Dato’ Dr Zainal Abidin Mohd Yusof dalam ucapannya berkata NML-SIRIM akan terus menyebarkan dan menggalakkan parameter pengukuran dan teknologi di negara ini termasuk menyediakan perkhidmatan penentukuran bagi standard pengukuran, dan perkhidmatan perundingan bagi projek pengukuran khusus selain menyediakan latihan mengenai teknik pengukuran.

“Di bawah perancangan baru, NML-SIRIM telah ditugaskan dengan pelbagai projek di bawah pembiayaan penyelidikan untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) terutama bagi teknik dan standard pengukuran kepersisan tinggi,” katanya.

Antara aktiviti yang akan dilaksanakan adalah kelulusan rekabentuk/jenis kelulusan bagi peralatan mengukur barangan perdagangan, menyediakan perkhidmatan pengesahan tentukuran metrologi perundangan, serta penentusahan peralatan perdagangan dan pemindahan pemilikan.

Bertemakan “Measurements and Light” (Pengukuran dan Cahaya), Hari Metrologi Sedunia disambut secara serentak dengan 17 negara lain untuk memperingati Konvensyen Meter pada 20 Mei 1875. Menyasarkan kepada keseragaman pengukuran sedunia, Konvensyen Meter juga membentuk satu rangka kerjasama antarabangsa dalam bidang sains pengukuran kepada industri yang berkaitan.

Pada hari terbuka NML-SIRIM sempena sambutan Hari Metrologi Sedunia, pengunjung berpeluang menyaksikan aktiviti metrologi antaranya mengukur ketumpatan emas sebenar dengan menggunakan bahan rujukan sah bagi emas yang dibangunkan oleh NML-SIRIM, serta mendapat ukuran berat badan sebenar dengan menggunakan mesin penimbang paling tepat yang dikendalikan oleh ahli metrologi.

UKUR KELEMBAPAN PADI, BERAS DI MAKMAL METROLOGI KEBANGSAAN SIRIM, DAPAT KURANGKAN KERUGIAN PETANI

« Kembali ke galeri: UKUR KELEMBAPAN PADI, BERAS DI MAKMAL METROLOGI KEBANGSAAN SIRIM, DAPAT KURANGKAN KERUGIAN PETANI


07 Mei 2015 : MELAKA – Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menerusi Pusat Sains Negara (PSN) telah menerapkan elemen Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Kesenian dan Matematik (STEAM) menerusi program jangkau luar mereka. Penerapan elemen STEAM merupakan lanjutan daripada elemen Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matemetik (STEM) dengan penambahan elemen Kesenian. Inisiatif ini sejajar dengan hasrat negara yang telah mengariskan matlamat meningkatkan nisbah pengajian Sains:Sastera daripada 42:48 kepada nisbah 60:40 menjelang 2020.

PSN telah menerapkan elemen STEAM dalam setiap modul pendidikan sains tidak formal yang dibangunkan khusus untuk tiga generasi berbeza iaitu pelajar pra sekolah; pelajar sekolah rendah dan menengah; dan guru-guru. Modul-modul ini dibentuk dengan cara yang santai dan menarik bagi melengkapi pengajaran sains formal yang sedia ada di sekolah dalam usaha menarik minat lebih ramai pelajar mendalami ilmu yang berkaitan dengan STEAM.

Menurut YB Datuk Dr. Abu Bakar Mohamad Diah, Timbalan Menteri, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), PSN yang merupakan sebuah institusi pendidikan tidak formal yang berperanan mencetus dan menyemai minat rakyat Malaysia ke arah pembelajaran sains dan teknologi akan mengambil tanggungjawab menarik minat pelajar terhadap STEAM.

“Program yang menekankan konsep pembelajaran melalui pendekatan pelbagai aktiviti sains hand’s on dan mind’s on ini memberikan pengalaman yang unik kepada para peserta untuk mendekati sains, seterusnya memberikan persepsi positif mengenai sains. Diharapkan usaha ini akan menarik minat mereka untuk menyertai STEAM sebagai pilihan masa depan sama ada dalam memilih bidang pengajian tinggi ataupun bidang pekerjaan”, katanya semasa merasmikan perasmian penutupan program tersebut.

Program Perkampungan Sains merupakan aktiviti tahunan bermula dari tahun 2009 dan telah dirangka di bawah program pembudayaan sains kementerian ini. Program yang bermula pada 5 – 7 Mei di Planetarium Melaka ini telah mendapat kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Melaka dan Planetarium Melaka. Seramai 200 peserta yang terdiri daripada pelajar pra-sekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah serta para guru turut serta menjayakan program ini.

PSN TERAP ELEMEN SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN, KESENIAN DAN MATEMATIK (STEAM) DALAM PROGRAM JANGKAU LUAR

« Kembali ke galeri: PSN TERAP ELEMEN SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN, KESENIAN DAN MATEMATIK (STEAM) DALAM PROGRAM JANGKAU LUAR


Kuching, 5th May, 2015 : The Department of Standards Malaysia (Standards Malaysia) today organised meeting on information technology security techniques which was held at Borneo Convention Centre Kuching (BCCK) in mobilising local and global action to meet Malaysia’s cyber security agenda. The meeting was officiated by YB. Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg, Minister of Housing and Minister of Tourism, Sarawak on behalf of the Chief Minister of Sarawak followed by welcoming remarks by YB. Datuk Dr. Ewon Ebin, Minister of Science, Technology & Innovation (MOSTI) in the presence of YBhg. Datuk Fadilah Baharin, Director General of Standards Malaysia and Dr. Solahuddin Shamsuddin, Chief Technology Officer, CyberSecurity Malaysia.

More than 200 members from 30 countries participated in this meeting, which was held in Sarawak for the first time. Local, regional and international experts to include technocrats, government officials, and policy makers have deliberated on development of global standards for protection of information and ICT.

”Globally, the increasing trend of cyber threats and vulnerabilities are alarming. Cyber attacks to individuals, organisations and nations are damaging and very costly. As a result, the standard development works of information security need to catch up with the rapid growth of cyber threats and new emerging technologies to protect both nations and organisations with effective security measures. Therefore, it is vital that every National Standards Body in SC 27 actively participate in this meeting to continue to develop international standards and guidelines that are relevant to your respective countries and critical industries. ”, said YB. Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zohari.

Cybersecurity is one of the most critical concerns of the information age which forms the cornerstone of a healthy, connected world. Worldwide, increasing numbers of people are using ICTs and the services they enable. Therefore it is desirable and necessary to provide them with a safe and secure cyber environment. Moreover, vulnerabilities of ICTs are a lure to cyber warfare and espionage.

”We are in the process of translating the latest version of ISO IEC 27001 Information Security Management Systems – Requirements, as well as ISO IEC 27002 Code of practice for information security controls, to the national language or Bahasa Malaysia version. We strongly believe that it will accelerate the adoption of ISMS into the Malaysian industry especially in Critical Network Information Infrastructure or CNII sectors,” said YB Datuk Dr. Ewon Ebin at the opening ceremony.

“As the National Standards and Accreditation Body of Malaysia, we will always continue to identify relevant industry bodies like CyberSecurity Malaysia. We need to ensure that we raise the level for quality and delivery in all aspects of business through internationally aligned standards and accreditation where foreign companies and potential trading partners will have more trust in the capabiliy of their Malaysian counterparts to safeguard their data,” added YBhg. Datuk Fadilah Baharin.

Standards are significant for cybersecurity as it can assist in businesses, administrations and individuals in improving the quality of processes and also solutions. Data security has always been an issue for governments, the military and financial sector, thus information security standard could give greater protection of information process and delivers assurance and confidence to consumers as well as acting as a common language to facilitate better business relationships and others.

Serious measures must be taken to address cyber threats which still remain an international problem. With the phenomenal growth in mobile ICTs and new trends such as cloud computing, Malaysia must spare no effort on developing mechanisms to stem cybercrime in making our country a safer place by implementing Information Security as the standard of practice.

MOBILISING LOCAL AND GLOBAL ACTION TO MEET MALAYSIA’S CYBER SECURITY AGENDA

« Kembali ke galeri: MOBILISING LOCAL AND GLOBAL ACTION TO MEET MALAYSIA’S CYBER SECURITY AGENDA

Biogas targeted to contribute RM20.2 billion to Malaysia’s bioeconomy by 2020.

Kuala Lumpur, Tuesday, 28 April 2015 – Malaysian Biotechnology Corporation (BiotechCorp) once again joined local and international industry giants in the Biogas Asia Pacific Forum 2015 to explore further strategies to develop and strengthen the biogas industry in Malaysia and the Asia Pacific region. Back for the 4th year, the forum is Asia’s premier networking event for the business of biogas and was held from 28 – 29 April 2015 at Sunway Pyramid Convention Centre, Petaling Jaya, Selangor.

The opening ceremony saw YB Datuk Dr Ewon Ebin, the Minister of Science, Technology and Innovation (MOSTI) delivering his speech on the potential of biogas production in Malaysia, before officially launching the forum. “The biogas production and processing has set a high expectation for Malaysia to become the biogas hub in Asia and as the region’s lead biogas exporter to the global market,” he said. “In fact, the total potential market for the biogas industry in Malaysia is estimated to be RM 8.3 billion (USD 2.3 billion) by the year 2022, while the global biogas market is expected to reach RM120.1 billion (USD 33 billion) by the year 2022.”

Themed “Commercial Integration of the Biogas Value Chain in Asia – Opportunities and Challenges for All”, the 2-day conference focused on the updates and challenges of the commercialisation of biogas, such as feedstock management, anaerobic digestion and biogas upgrading, and attracted leading organisations including SIRIM, FELDA, Emirates Gas, and Indonesia Oil Palm Research & Institute. Highlights of the forum topics include “Malaysia as the Biogas Hub of Asia – Plugging All Stakeholders into the Biogas Roadmap”, “Building an Integrated Biogas Value Chain from Feedstock to Biogas Offtaker” and “Palm Oil Taking the Lead for Biogas Value Chain Creation in South East Asia.”

The event promotes partnerships and sharing of knowledge to drive innovation, growth, and commercialisation in the biogas sector, with the aim to position Malaysia as a biogas hub in the foreseeable future. With biotechnology acting as the game changer and value creator for the biogas industry, BiotechCorp is currently encouraging the commercial development of biogas in Malaysia through several initiatives and flagship projects, including those under the Bioeconomy Transformation Programme (BTP).

“As the nation moves towards adopting renewable energy and environmental sustainability, biogas will play a crucial role in driving Malaysia’s bioeconomy agenda forward, subsequently realising our aspirations in becoming a sustainable and developed nation,” said BiotechCorp’s Chief Executive Officer, Dato’ Dr. Mohd. Nazlee Kamal. “With bioeconomy providing value addition to the biogas industry, it is expected that biogas will contribute RM20.2 billion to Malaysia’s bioeconomy by 2020.”

Dato’ Nazlee added that the Biogas Asia Pacific Forum 2015 acts as the perfect avenue to intensify Malaysia’s global visibility within the biogas sector, while raising awareness on its commercial opportunities to encourage participation of industry players and entrepreneurs in the bio-based industry.

According to the Project Director and BiotechCorp’s Senior Vice President of BioIndustrial En. Zainal Azman Abu Kasim, this year’s Biogas Pacific Forum drew around 400 participants from 27 countries including from Germany, Netherlands, Indonesia and Vietnam, with a majority representing the palm oil mills sector. The event also attracted government agencies and ministries to increase coordination and cooperation between Asia Pacific’s various policies and programmes to accelerate the biogas sector in the right direction.

The event also saw 4 exchanges of documents related to the development of biogas initiatives in Malaysia, as witnessed by Datuk Dr Ewon Ebin, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Member of Parliament, Kinabatangan and Chairman of Felcra Berhad, and Dato’ Dr. Ali Askar, Chief Operating Officer of Sustainable Energy Development Authority Malaysia (SEDA). The exchanges were made between Gas Malaysia Berhad and Sime Darby Offshore Engineering Sdn Bhd; Megagreen Energy Sdn Bhd and Tenaga Nasional Berhad; Megagreen Energy Sdn Bhd and Felcra Berhad; as well as Green & Smart Sdn Bhd with Felda Global Ventures Holdings Berhad.

Please visit BiotechCorp’s website at www.biotechcorp.com.my for more details and updates on the event.

BIOGAS INDUSTRY TO FUEL MALAYSIA’S ECONOMIC GROWTH

« Kembali ke galeri: 28 April 2015 : BIOGAS INDUSTRY TO FUEL MALAYSIA’S ECONOMIC GROWTH