Skip to main content
News

ASEAN-Russia Ministerial Meeting on Science, Technology and Innovation (ARMMSTI)

14 Februari 2023, Kuala Lumpur – YB Chang Lih Kang, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi telah menyertai ASEAN-Russia Ministerial Meeting on Science, Technology and Innovation (ARMMSTI) yang diadakan secara maya pada 14 Februari 2023.

 

Mesyuarat dipengerusikan bersama oleh H.E. Pengiran Dato Seri Setia Shamhary Mustapha, Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi Negara Brunei Darussalam; dan H.E Airat Gatiyatov, Pemangku Menteri Sains dan Pendidikan Tinggi Persekutuan Rusia.
Mesyuarat itu mengimbau peristiwa penting dan pencapaian hubungan ASEAN-Rusia sepanjang 26 tahun, termasuk ulang tahun ke-5 “Perkongsian Strategik ASEAN-Rusia” pada 2023; dan memuji pelaksanaan “Tahun Kerjasama Saintifik dan Teknikal ASEAN-Rusia 2022” (ARYSTC 2022); di mana 52 inisiatif telah berjaya dilaksanakan.
Dalam pertemuan itu, para Menteri bertukar-tukar pandangan mengenai keutamaan negara dan amalan terbaik dalam bidang STI dan seterusnya mengiktiraf Kumpulan Kerja Sains, Teknologi dan Inovasi ASEAN-Rusia (ARWGSTI) sebagai mekanisme utama bagi pengurusan dan penyelarasan ASEAN- Aktiviti STI Rusia sejak 1997.
YB Chang Lih Kang, dalam ucapannya, mengulangi bahawa Malaysia tidak sabar untuk mengambil bahagian secara aktif dalam mesyuarat dwitahunan biasa ARWGSTI untuk membincangkan aktiviti kerjasama masa depan dan pertukaran dalam dasar STI, penyelidikan dan pembangunan bersama, pemindahan teknologi, serta latihan dan pembangunan bakat. terutamanya dalam teknologi mendalam dan kemahiran masa depan.
Secara ringkasnya, mesyuarat itu menegaskan semula hasrat untuk mengukuhkan perkongsian strategik antara Negara Anggota ASEAN dan Persekutuan Rusia dalam STI, khususnya di bawah rangka kerja “Pelan Tindakan ASEAN-Rusia mengenai Sains, Teknologi dan Inovasi (ARPASTI) untuk 2016 -2025” untuk mencapai pembangunan ekonomi yang mampan di rantau ini.
IMG 4553   DSC 3871
IMG 4551   IMG 4562
Skip to content