Skip to main content
News

Majlis Menandatangani dan Pertukaran Memorandum Persefahaman (MoU) Bagi Tiga Pihak Kearah Penubuhan Fasiliti Biosimilar

Putrajaya, 18 Julai 2020 – YB Khairy Jamaluddin, Menteri Sains, Teknologi, dan Inovasi hari ini menyaksikan sesi menandatangani dan pertukaran Memorandum Persefahaman (MoU) tiga pihak antara VentureTECH, DuoPharma Biotech Bhd (DuoPharma Biotech) dan PanGen Biotech Inc. (PanGen) ke arah penubuhan kemudahan fasiliti biosimilar yang pertama di Malaysia.

“Saya percaya MoU strategik dan kerjasama antarabangsa dalam pasaran biofarmaseutikal dapat memacu pertumbuhan industri bioteknologi di Malaysia, kerana Kementerian menetapkan bioteknologi sebagai ejen pertumbuhan utama ekonomi Malaysia” kata YB Khairy Jamaluddin.

YB Khairy menambah “Kerajaan memainkan peranan yang aktif dalam memajukan penjagaan kesihatan dan mempromosikan penggunaan teknologi, bekerjasama dengan industri untuk meningkatkan kualiti hidup dan akses kepada penjagaan kesihatan dengan menjadikannya berpatutan dan lebih mudah diakses oleh masyarakat. ”

Dengan temeterainya MoU ini, VentureTech akan melabur RM15 juta untuk usaha sama antara Duopharma Biotech, sebuah syarikat farmaseutikal terkemuka di Malaysia dan PanGen, sebuah syarikat yang berpusat di Korea Selatan yang mengkhusus dalam penyelidikan dan pembuatan ubat-ubatan berasaskan bio bagi menghasilkan ubat-ubatan biosimilar untuk memenuhi pasaran domestik dan eksport .

Pembangunan industri biosimilar adalah sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk membangunkan industri bioteknologi sebagai pemangkin ke arah menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi yang berteraskan teknologi dan bernilai tambah tinggi.

Pembangunan industri biosimilar ini juga akan mengembangkan aktiviti pembuatan nasional ke arah yang lebih sofistikated, sekaligus menyediakan peluang pekerjaan berkemahiran tinggi dan berpendapatan tinggi dalam bidang bioteknologi melalui pemindahan teknologi serta pembangunan kapasiti dan keupayaan industri tempatan.

Di samping itu, penglibatan dalam pembuatan biosimilar ini juga bertujuan membangunkan bekalan rantaian nilai ubat-ubatan yang stabil bagi menjana pengganda sosioekonomi kepada masyarakat umum termasuk golongan B40 dalam konteks penyediaan bekalan ubat-ubatan dengan harga yang lebih berpatutan khususnya bagi penyakit-penyakit kronik yang semakin meningkat di negara ini.

Biosimilar berkembang di pasaran secara global, dengan Asia Pasifik dijangka mewakili 32.8% pasaran pada tahun 2027, yang terbesar setelah pasaran Eropah.

 

1 8 2 7 3 7 4 7 5 6 6 4

Skip to content