Skip to main content
News

Persidangan APEC

11 September 2023, Kuala Lumpur – YBhg. Datuk Ts. Dr. Mohd Nor Azman Bin Hassan, Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan Teknologi), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) hari ini menyampaikan ucapan alu-aluan pada Persidangan APEC mengenai ‘Cloud-based Intelligent Manufacturing Policy’ yang berlangsung di Grand Hyatt Hotel di Kuala Lumpur. Semasa ucapannya, YBhg. Datuk Ts. Dr. Mohd Nor Azman berpeluang berkongsi mengenai Penerimaan Malaysia terhadap kecerdasan berasaskan awan (Cloud-based Intelligence), menggariskan dasar dan inisiatif kerajaan yang bertujuan menyokong integrasi teknologi pintar berasaskan awan.
Ucapan pembukaan persidangan itu turut disampaikan oleh beberapa tetamu kehormat, termasuk Dr. Lai-Sheng Chen, Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Teknologi Perindustrian, Encik Kai Min Lin, Presiden Dewan Perniagaan dan Industri Taiwan di Malaysia, dan Dr. Neng-Kai Chang, Pakar Teknikal Kanan dari Jabatan Teknologi Perindustrian Kementerian Hal Ehwal Ekonomi.
Program ini dianjurkan di bawah bimbingan Industrial Technology Research Institute (ITRI) Chinese Taipei, yang berkhidmat sebagai penyelia projek dan penerima dana APEC. Malaysia memainkan peranan penting sebagai salah satu penaja bersama untuk projek ini, bersama Chile, Indonesia, Korea dan Thailand. Persidangan itu menyelidiki pelbagai aspek dasar pembuatan pintar berasaskan awan, meliputi topik seperti amalan terbaik, rangka kerja dasar, pertimbangan etika dan peranan kerajaan dan industri masing-masing dalam memupuk inovasi dan kemampanan. Ini menunjukkan semangat kerjasama antarabangsa dan dedikasi kepada inovasi yang telah datang untuk menentukan organisasi APEC.
Skip to content