Skip to main content
Berita

Mosti Sedia Platform Bagi Melonjakkan Aktiviti Pengkomersialan Pada Tahun 2016

By 2015-11-19Mac 9th, 2017No Comments

KUALA LUMPUR (PWTC), 19 November 2015 – Tahun Pengkomersialan Malaysia 2016 akan mempamerkan kolaborasi pelbagai kementerian dalam melipatgandakan usaha bagi melonjakkan pengkomersialan hasil produk pembangunan dan penyelidikan (R&D).

Perkara ini diumumkan oleh YB Datuk Seri Panglima Madius Tangau, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi dalam ucapannya sempena Majlis Perasmian Persidangan dan Pameran Pengkomersialan MOSTI (MCCE 2015) bermula pada 18 hingga 19 Mei 2015 di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur (PWTC) dengan temanya 360° Merakyatkan Inovasi Melalui Inovasi Inklusif Terbuka.

“Inovasi merupakan idea baru yang pada kebiasannya dihasilkan oleh masyarakat dalam memperbaiki cara sedia ada dalam melakukan sesuatu agar produktiviti mereka meningkat terutama daripada sudut ekonomi seterusnya membantu memperbaiki taraf kehidupan dan kesejahteraan rakyat,” tambah YB Datuk Seri Panglima Madius Tangau.

Menurut beliau lagi, inovasi bukanlah hanya dimonopoli oleh golongan penyelidik, professor mahupun pengkaji makmal semata malahan melibatkan seluruh rakyat atau sesiapa sahaja dan sejarah telahpun membuktikan kebanyakan inovasi atau ciptaan baru, datangnya daripada orang-orang biasa.

Selari dengan ‘merakyatkan inovasi’ juga, MOSTI Social Innovation (MSI) yang dilancarkan oleh MOSTI pada April 2015 lalu telah meluluskan dana sebanyak RM94 juta sehingga Oktober 2015.

Sepertimana sedia maklum, MOSTI telah diberi penghargaan untuk menerajui Tahun Pengkomersialan Malaysia pada tahun 2016 (MCY 2016) sebagaimana yang diumumkan dalam Ucapan Bajet 2016 oleh YAB Perdana Menteri pada 23 Oktober 2015. Ini berikutan kejayaan inisiatif Tahun Pengkomersialan MOSTI 2014 (MCY 2014) yang bertujuan mempergiat, melonjak dan membudayakan aktiviti pengkomersialan produk inovasi, R&D MOSTI.

MCCE2015 kali ini yang merupakan rentetan daripada MCCE2014 merangkumi penganjuran seminar, Kuala Lumpur Innovation Forum (KLIF), 55 booth pameran produk-produk inovasi dan R&D juga sesi padanan perniagaan. MCCE2015 juga menyediakan medium interaksi di antara pihak berkepentingan, pemain industri, penyelidik dan juga masyarakat dengan objektif yang jelas iaitu sepertimana berikut:
i. Menterjemahkan produk R&D sebagai penjana kekayaan melalui proses pengkomersilan;
ii. Merakyatkan penggunaan produk R&D;
iii. Menilai keupayaan dan kesediaan produk R&D di pasaran.

Skip to content