Skip to main content
Berita

MTDC Dan Petronas Memeterai Kerjasama Strategik Untuk Mengkomersialkan Teknologi Petronas

Bangi, 8 Ogos 2020 – Petronas melalui bahagian pengkormesialan, PETRONAS technology ventures sdn. Bhd. (PTVSB) hari ini telah memeterai kerjasama strategik dengan Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) sebuah agensi di bawah MOSTI untuk bekerjasama dalam mengkomersialkan teknologi PETRONAS.
Kerjasama ini merupakan peluang bagi PTVSB dan MTDC memanfaatkan kemampuan dan kekuatan masing-masing dalam membina ekosistem yang efektif untuk pengkomersialan teknologi tempatan. PTVSB akan memperoleh lebih banyak akses kepada teknologi dan peluang yang relevan untuk mempamerkan teknologi PETRONAS di pasaran melalui syarikat yang dibiayai oleh MTDC.
Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara PTVSB dan MTDC telah diadakan di PETRONAS Research Sdn Bhd (PRSB) di sini hari ini. MoU tersebut ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif PTVSB, YBrs. Dr. Mahpuzah Abai dan Ketua Pegawai Eksekutif MTDC YBhg. Dato ’Norhalim Yunus, disaksikan oleh Menteri Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI) YB Khairy Jamaluddin. Kerjasama antara MTDC dan PTVSB merupakan salah satu inisiatif di bawah National Technology and Innovation Sandbox (NTIS) diterajui oleh MOSTI.
Turut hadir ialah Ketua Setiausaha MOSTI, YBhg. Datuk Ir. Dr. Siti Hamisah binti Tapsir, Pengerusi MTDC, YBhg. Tan Sri Abd Rahman Mamat, Naib Presiden Kanan Strategi Korporat PETRONAS, Encik Mazuin Ismail dan Naib Presiden Kanan Projek Penyampaian & Teknologi PETRONAS, Encik Samsudin Miskon.
Skip to content