Skip to main content
Berita

Produk Rekaan Tempatan Diiktiraf Setanding Antarabangsa

By 2017-04-18Mei 26th, 2017No Comments

Shah Alam, 18 April 2017 – Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI) melalui agensinya Majlis Rekabentuk Malaysia (MRM) terus komited dalam dalam mengiktiraf produk rekaan tempatan agar setanding serta mampu bersaing dengan produk rekaan antrabangsa menerusi penganjuran program Malaysia Good Design Mark (MGDM).

Malaysia Good Design Mark’ merupakan pengiktirafan rekabentuk oleh kerajaan Malaysia melalui Majlis Rekabentuk Malaysia yang telah dimulakan sejak 1997 lagi. Pengiktirafan ini adalah bagi memperakui usaha sektor perindustrian dalam melaksanakan program penyelidikan dan pembangunan berterusan dalam mempertingkatkan produk baru.

MGDM tahun ini telah memasuki tahun ke 20 penganjuran sejak dimulakan pada 1997, usaha tanpa henti MGDM dalam mengiktiraf produk rekaan tempatan sepanjang dua dekad telah membuahkan hasil apabila lebih dari 300 syarikat telah menikmati keistimewaan dan kelebihan dari program MGDM. Tahun demi tahun lebih banyak produk dari syarikat tempatan berjaya menembusi pasaran antarabangsa.

Kelebihan dari penganjuran selama dua (2) dekad MGDM bukan hanya dinikmati oleh syarikat-syarikat besar malahan pengusaha dari industri kecil & sederhana juga telah menikmati keistimewaan MGDM apabila produk keluaran telah diiktiraf dan diangkat ke peringkat lebih tinggi.

Pengiktirafan MGDM telah memberi impak yang positif ke atas syarikat tempatan terutama kepada syarikat bumiputera, penyertaan dari syarikat bumiputera secara tidak langsung telah meninggalkan kesan positif dalam peningkatan ekonomi bumiputera dan ini juga selaras dengan usaha kerajaan dalam menjayakan Agenda Transformasi Ekonomi Bumiputera.

YB Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau, Menteri (MOSTI) dalam ucapannya yang dibacakan oleh timbalannya YB Datuk Wira Dr Abu Bakar Mohamad Diah, beliau percaya melalui MGDM, MRM akan terus komited dengan usaha untuk memastikan jenama dan produk tempatan mampu menembusi pasaran antarabangsa kerana program ini adalah setanding dengan program-program pengiktirafan yang dijalankan di negara-negara maju seperti German, Jepun, Korea, Taiwan, Itali dan sebagainya.

Beliau berkata, “Untuk kekal kompetitif dengan produk-produk jenama antarabangsa , kita perlu sentiasa belajar dan bekerjasama dengan negara-negara lain yang turut sama meraikan rekabentuk sebagai agenda nasional mereka.

Untuk terus menunjukkan komitmen dalam usaha memperhebatkan industri rekabentuk dan mengiktiraf produk di Malaysia, MRM telah merencana perancangan 5 tahun untuk menjadikan industri rekabentuk sebagai salah penyumbang kepada ekonomi negara seterusnya dapat membuka peluang pekerjaan, ingin menjadikan rekabentuk sebagai salah satu agenda negara dan merancakkan aktiviti penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan.

Majlis yang diadakan di Shah Alam Convention Centre (SACC) ini menyaksikan sebanyak 32 produk hasil rekaan dan keluaran 22 syarikat di Malaysia berjaya menerima pengiktirafan. MGDM 2016 telah menerima penyertaan sebanyak 87 produk.

Turut hadir ialah Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi, YBhg Datuk Seri Dr. Mohd Azhar Bin Hj. Yahaya, Pengerusi Majlis Rekabentuk Malaysia, YBhg Prof Dato’ Dr Ahmad Haji Zainuddin dan YBrs Puan Hajah Futom Shikh Jaafar, Pengarah Kanan Majlis Rekabentuk Malaysia.

Skip to content