Skip to main content
Berita

Kecekapan Tenaga Malaysia dan Projek Aplikasi Solar Termal (MAEESTA)

28 Jun 2022, Putrajaya – YB Dato’ Sri Dr. Adham Baba, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi hari ini menyerahkan sijil kompetensi kepada 35 industri yang menyertai UNIDO MAEESTA dan 26 pakar yang telah lulus Peperiksaan Akhir UNIDO berkenaan Kecekapan Tenaga Termal dan Teknologi dan Reka Bentuk Termal Solar.

Kecekapan Tenaga Malaysia dan Projek Aplikasi Solar Termal (MAEESTA) ialah inisiatif Pertubuhan Pembangunan Perindustrian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu UNIDO dengan matlamatnya untuk mengurangkan pelepasan GHG dalam industri dengan menyokong dan menunjukkan penambahbaikan EE dalam sektor khusus. Projek itu bertujuan untuk menggunakan teknologi termal solar yang sejajar dengan cita-cita dan komitmen kerajaan untuk menjadikan Malaysia negara neutral karbon menjelang awal 2050.

UNIDO menyediakan sokongan teknikal dan kepakaran kepada 16 syarikat dan enam kilang yang berjaya membuat penjimatan tenaga sebanyak 351,055 megawatt setiap jam (MWh) dengan nilai RM26,274,441 setahun di bawah Kecekapan Tenaga Malaysia dan Projek Aplikasi Solar Termal (MAEESTA).

Kesemua 16 syarikat telah melaksanakan langkah kecekapan tenaga (EE) dan enam kilang lagi telah memasang sistem termal solar yang berjaya mengurangkan jumlah Pelepasan Gas Rumah Hijau (GHG) sepanjang hayat kepada 995,554 tan.
Syarikat-syarikat tersebut kebanyakannya daripada kilang tekstil; kilang pemprosesan; farmaseutikal; kilang pulpa dan kertas; getah; rawatan permukaan logam; pemprosesan petrokimia dan kimia; dan hospital.

MOSTI menghargai komitmen MAEESTA yang menjalankan Program Latihan Pakar Bersama konsultan pakar daripada Institute of Sustainable Technologies (AEE INTECH), Austria untuk melahirkan lebih ramai pakar solar thermal dengan kemahiran dan pengetahuan yang ada.

Skip to content