Skip to main content
Berita

Program I-Nation 2022

29 November 2022, Kuala Lumpur – YBhg. Datuk Ts. Dr. Hj. Aminuddin Hassim, Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi hari ini memberikan ucaptama semasa Program I-Nation 2022 anjuran MRANTI, sebuah agensi di bawah MOSTI. I-Nation merupakan salah satu daripada perhimpunan terbesar saintis, inovator, penyelidik, ahli akademik, wakil kerajaan dan korporat serta pemimpin masyarakat di Malaysia.
Beberapa topik menarik akan dibincangkan dan dikupas sepanjang 2 hari Program I-Nation yang bertemakan ‘Global Reset: Tech for Impact’ antaranya:
(๐˜) ๐˜™๐˜ฆ-๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜Š๐˜ญ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ˆ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ด
(๐˜๐˜) ๐˜™๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜จ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜Œ๐˜ฒ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต๐˜ข๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜๐˜ฆ๐˜ข๐˜ญ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ค๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ
(๐˜๐˜๐˜) ๐˜™๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ง๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ค๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฅ ๐˜š๐˜ฆ๐˜ค๐˜ถ๐˜ณ๐˜ช๐˜ต๐˜บ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜™๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ฆ ๐˜š๐˜ถ๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜บ ๐˜Š๐˜ฉ๐˜ข๐˜ช๐˜ฏ
(๐˜๐˜) ๐˜™๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ง๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ค๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜๐˜ฏ๐˜ค๐˜ญ๐˜ถ๐˜ด๐˜ช๐˜ท๐˜ฆ ๐˜Ž๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ธ๐˜ต๐˜ฉ
MOSTI sentiasa komited ke arah menjadikan Malaysia negara berteknologi tinggi melalui Sains, Teknologi, Inovasi dan Ekonomi (STIE) dengan menerajui teknologi dan inovasi termaju untuk meningkatkan daya saing global negara.
Turut hadir di acara tersebut YBrs. Dr. Ts. K Nagulendran, Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan dan Pembudayaan Sains) MOSTI, Puan Dzuleira Abu Bakar, CEO MRANTI, TYT Peter-Christof Otto Blomeyer, Duta Jerman ke Malaysia, TYT Charles Hay MVO, Pesuruhajaya Tinggi British ke Malaysia, TYT B.N. Reddy, Pesuruhjaya Tinggi India ke Malaysia, TYT Brian D. McFeeters, Duta Amerika Syarikat ke Malaysia dan TYT Dr. Joachim Bergstrรถm, Duta Sweden ke Malaysia.
DSC 6930ย  ย  ย  ย DSC 6938
DSC 6885ย  ย  ย  ย DSC 6946
Skip to content