Skip to main content
Berita

Sistem Amaran Awal Tsunami Nasional Malaysia (SAATNM) Berpaksikan Rakyat

By 2016-11-05Mac 9th, 2017No Comments

Kota Kinabalu, 5 November 2016 – Sistem Amaran Awal Tsunami Nasional Malaysia (SAATNM) menyediakan sistem amaran awal tsunami yang berkesan dan berpaksikan rakyat atau disebut sebagai “people centred, end-to-end early warning system”.

SAATNM berperanan untuk mengesan gempa bumi yang berlaku di rantau ini dan seterusnya mengeluarkan maklumat gempa bumi tersebut serta nasihat/amaran jika ianya berpotensi menjana ombak tsunami. MOSTI melalui agensi pelaksananya iaitu Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) diberikan tanggungjawab menyedia dan menyelaraskan sistem ini.

“Sehingga kini, negara kita telah mempunyai sistem dan kelengkapan yang cukup baik untuk mengesan kejadian gempa bumi dan tsunami. Pada masa ini, penyebaran maklumat gempa bumi dan nasihat/amaran awal tsunami dapat dilakukan dalam masa lapan (8) minit selepas kejadian gempa bumi dikesan”. Demikian dijelaskan oleh YB Datuk Seri Panglima Madius Tangau, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi semasa berucap di Perasmian Majlis Penutup Program Latih Amal Tsunami sempena World Tsunami Awareness Day. Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (STI), YBrs. Prof Madya Dr. Ramzah Dambul.

YB Menteri MOSTI juga memaklumkan bahawa MetMalaysia sedang melaksanakan projek perluasan rangkaian seismik bagi memantapkan keupayaan pengesanan aktiviti gempa bumi yang melibatkan penambahan lima belas (15) stesen seismik di seluruh negeri Sabah. Di samping itu, Sub-Pusat Pemantauan Gempa Bumi telah ditubuhkan di Pejabat Meteorologi Sabah bagi meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan berkaitan kejadian gempa bumi kepada orang awam di negeri Sabah.

Beliau turut memaklumkan bahawa tarikh 5 November telah diisytiharkan sebagai World Tsunami Awareness Day (WTAD) oleh United Nations General Assembly sebagai tarikh rasmi bermula tahun ini sebagai tanda penghormatan dan memperingati peristiwa kisah benar dari Negara Jepun “Inamura-no-hi” semasa berlakunya gempa bumi kuat pada tahun 1854 yang mencetuskan ombak tsunami yang mengorbankan ribuan nyawa. Sempena World Tsunami Awareness Day ini, MetMalaysia dengan kerjasama Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), agensi-agensi pengurusan bencana Negeri Sabah dan Pejabat Daerah Putatan telah menggembleng tenaga dalam melaksanakan Program Latih Amal Tsunami bagi komuniti di Kg Pasir Putih, Putatan, Sabah.

Latih amal ini merupakan satu usaha mempersiapkan para penduduk setempat supaya sentiasa bersiap sedia menghadapi ancaman bencana tsunami yang mungkin melanda bagi mengurangkan kesan dan impak terhadap masyarakat. Latih amal ini sangat penting untuk menilai tahap kefahaman dan kesiapsiagaan penduduk di tepi pantai untuk bertindak dengan sewajarnya bagi menyelamatkan keluarga, harta benda dan nyawa mereka. Ia juga dapat mengukur kecekapan agensi pengurusan bencana dalam melaksanakan Peraturan Tetap Operasi (PTO) bencana mereka di kawasan-kawasan yang berpotensi dilanda bencana tsunami.

Skip to content