Skip to main content
Berita

Lawatan Kerja YBTM MOSTI Ke Ladang Famox Sdn Bhd

5 Mac 2023, Kedah – YB Datuk Arthur Joseph Kurup, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi telah mengadakan lawatan ke Ladang Famox Sdn Bhd yang bertempat di Kampung Sungai Batu, Merbok Kedah.
Turut mengiringi YB Timbalan Menteri adalah Ketua Pegawai Eksekutif Bioeconomy Corporation, YBrs. Encik Mohd Khairul Fidzal Abdul Razak. Salah satu sebab Famox Sdn Bhd dipilih oleh Bioeconomy Corporation untuk dilawati adalah kerana syarikat ini telah berjaya melaksanakan model bersepadu untuk pengeluaran jagung makanan dan juga rantaian daripada pengeluaran jagung itu sendiri.
Kepakaran Utama syarikat tersebut adalah pengeluaran biojisim makanan haiwan dan pemprosessannya termasuk perladangan, ayam, tenusu, jalan jentera dan peralatan, Pembinaan teknologi tinggi dan latihan.
Bioeconomy corporation percaya hasil lawatan ini akan dapat di adaptasi kepada sistem pengeluaran jagung atau serupa dengan nya terutama dikawasan kawasan yg sedang diusahakan. Ini ara tidak langsung akan meningkatkan hasil tanaman, pendapatan dan juga ke arah menangani isu jaminan bahan mentah menggunakan sistem inovasi yg utuh.
IMG 5276   DSC 6453
DSC 6522   IMG 5228
Skip to content